Artykuł o odzieży medycznej

Dodane: 28-10-2016 04:51
Artykuł o odzieży medycznej artykuły medyczne sklep

Sanityzację przeprowadza się za pomocą

Sanityzacja

Sanityzacja ? proces dążący do eliminacji możliwie dużej liczby mikroorganizmów na przedmiotach codziennego użytku, powierzchniach płaskich itp. w gospodarstwie domowym i miejscach publicznych. Sanityzację przeprowadza się za pomocą zwykłych środków myjących. Proces ten nie daje gwarancji jałowości czyszczonego obiektu. W najbliższej przyszłości nanopowłoki ze srebrem, miedzią i TiO2 mogą zastąpić standardowe środki sanityzujące. Srebro nie wymaga dostępu światła w przeciwieństwie do nano ditlenku tytanu, który w procesie fotokatalizy wykazuje właściwości sanityzujące, dezodoryzujące i samoczyszczące.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sanityzacja


Używany sprzęt lekarski

Coraz więcej sklepów z wyposażeniem medycznym dysponuje bardzo różnorodnym asortymentem. W sklepach medycznych możemy znaleźć nie tylko bardzo specjalistyczne urządzenia, w które inwestują zazwyczaj podmioty takie, jak szpitale czy ośrodki zdrowia ( z uwagi na wysoki koszt urządzenia), ale również i drobny asortyment medyczny. Wiele sklepów oferuje również zakup używanych sprzętów takich, jak na przykład łóżka rehabilitacyjne. To sprawia, że nawet bardzo drogie sprzęty medyczne są dostępne dla potrzebujących osób. Trzeba przyznać, że większość wyposażenia medycznego to bardzo duży koszt i zdecydowanie większa grupa osób nie mogłaby pozwolić sobie na zakup nowego sprzętu, wobec czego kupno używanego sprzętu lekarskiego to dobry pomysł.


Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:

Para wodna ? do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100?105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,45?0,5 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
Promieniowanie ? do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

czwartorzędowe sole amoniowe,
alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy,
aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy,
związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol,
biguanidy, np. chlorheksydyna,
związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci,
związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory,
fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol),
utleniacze ? nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu,
tenzydy, np. mydła,
kwasy i zasady.

Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego (z wyjątkami), tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona. Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie istotne w dezynfekcji powietrza.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja