Nowy nurt restauracyjny

akie szkodliwe jedzenie? Może wydawać się, ze burger z budki od domowego nie różni się wiele, przecież bułka,...mięso i jakaś sałatka wszędzie są takie same... Okazuje się jednak, że same produkty używane w fast foodach są mocno

Nowy nurt restauracyjny Z dobrze być na bieżąco, aktualizacje cen, czasami zmieniają styl kuchni. Warto sprawdzać .

Fast czy trash food?

O szkodliwości fast foodów mówi się już od dawna, ale czemu jest to takie szkodliwe jedzenie? Może wydawać się, ze burger z budki od domowego nie różni się wiele, przecież bułka,...mięso i jakaś sałatka wszędzie są takie same...

Okazuje się jednak, że same produkty używane w fast foodach są mocno przetworzone i z niskiej jakości składników. Często też mają na dużo soli dla zakrycia niedoskonałości, a jak wiadomo duża ilość soli w diecie nie jest wskazana i powoduje szereg problemów. Kolejnym grzechem fast foodów jest duża ilość tłuszczu oraz smażenie na starym oleju (bardzo rakotwórcze). Podsumowując samo jedzenie mogłoby być dobre, ale szereg niedociągnięć i oszczędności czyni fast foody tym czym są.


Polska kuchnia oczami obcokrajowca

Tradycyjna Polska kuchnia smakuje nie jednemu obcokrajowcowi, co pewnie jest zaskoczeniem dla niejednego znudzonego naszymi potrawami lokalnego smakosza. Takie dania jak pierogi, czy bigos świetnie przyjęły się na innych rynkach w lokalach oferujących polskie jadło. I to swoisty powód do dumy, że nasza kuchnia jest doceniana poza granicami naszego państwa.

Polska kuchnia jest bogata w tłuszcze nasycone, zwierzęce i roślinne. Często łączymy mięso i węglowodany, żeby danie bardziej syciło. Wykorzystujemy stosunkowo mało warzyw, które występują u ans w roli dodatku do mięsa, a nie jako osobne danie. Jednak mimo wszystko zawsze chętnie zjem pierogi zamiast sushi czy pizzy ;)


Polskie steki

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.

Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.

Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.