O dietach - kilka nudnych faktów i przemyśleń

sjomatZdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie. Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały...efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od

O dietach - kilka nudnych faktów i przemyśleń Warto się zdrowo odżywiać. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, niech inni zrobią to za ciebie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą

Dietetyczny aksjomat

Zdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie. Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały...efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć. Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z konsekwencjami.

Ale to wcale nie znaczy, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne. Ba - da się przygotować zdrową (ale niekoniecznie dietetyczną) pizzę, czy tez burgera. Da się odchudzić sos czosnkowy zastępując majonez jogurtem, da się wiele osiągnąć za pomocą prostych trików. Naprawdę warto - dla lepszego zdrowia i samopoczucia podchodzić do tego co jemy z dużą większą świadomością.


Gluten - kolejny żywieniowy potwór?

Gluten ? mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas ?wyrastania?, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.

Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten


Gluten free - hasło marketingowe?

Dieta bezglutenowa - bardzo ostatnio modna, ma swoich zaciętych wrogów i gorących zwolenników. Jak to jest z tą nietolerancją glutenu, i czy rzeczywiście jest on źródłem wszelkiego zła? Nie będę tego oceniać, ponieważ nie o tym chcę tutaj napisać.

Przede wszystkim największymi beneficjantami w tej wojnie o gluten są oczywiście chorzy na celiakię. Wreszcie mają na rynku, w normalnych sklepach spożywczych, ogrom produktów, z których mogą wybierać. Jednak mamy też pewną paranoję. Pojawiają się produkty gluten free, które nigdy nie zawierały glutenu. Sprytna sztuczka marketingowców, wykorzystujących nowe trendy żywieniowe? Z pewnością. Nie ma glutenu w waflach ryżowych i nigdy go tam nie było - ryż, jak i pochodząca z niego mąka, po prostu tego białka nie zawierają. Takich produktów jest mnóstwo. Chipsy jabłkowe - gluten free, mleko - gluten free. Drodzy producenci - robicie sobie z klientów jaja (oczywiście gluten free)? Nie jesz glutenu i świetnie się po tym czujesz - świetnie. Ale nie daj sobie robić wody z mózgu!