Zdrowe odżywianie się i super food

ej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety. Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zestawy

Zdrowe odżywianie się i super food

Lekkostrawne zestawy kolacji dla sportowców

Wielu sportowców musi stosować diety lekkostrawne i odchudzające. Dzieje się tak dlatego, że są oni zobowiązani do utrzymywania stałej i niskiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety.

Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zestawy obiadowe i wieczorne. Dzieje się tak dlatego, że wprawdzie śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, ale samo śniadanie zostanie jeszcze dobrze przetrawione, natomiast spalanie obiadu musi być już przeprowadzane bardziej intensywnie, jeżeli sportowiec chce utrzymać swoją dotychczasową masę ciała. Musi również uważać na to, jakie potrawy będzie zjadał na kolacje.


Zalety białek przyjmowanych przez sportowców

Przyjmowanie białek przez sportowców, zwłaszcza przez tych początkujących, stanowi bardzo ważne uzupełnienie stosowanej przez nich diety. Białka są bogate w aminokwasy i pomagają w nabywaniu masy mięśniowej. Sprawiają, że sportowcy są w stanie odbywać bardzo wymagające treningi i zwiększać swoją ogólną wytrzymałość na zwiększony wysiłek fizyczny.

Dlatego wydaje się, że przyjmowanie białek przez sportowców jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem chociaż powinni oni uważać na to, żeby nie przedawkować przyjmowanych przez siebie suplementów białkowych. Ich ilość można dostosowywać do tego, jak ciężkiemu treningowi aktualnie poddawany jest sportowiec. Natomiast zawsze powinien on sięgać po wysokobiałkowe produkty spożywcze.


O diecie w Wiki

Dieta (z stgr. ?????? diaita ? ?styl życia?) ? sposób odżywiania. Potocznie często używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających.

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna) ? powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się,
dieta alternatywna ? przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania się mający na celu rezygnację ze stosowania niektórych pokarmów i metod ich przygotowania (np. wegetarianizm),
dieta lecznicza ? żywienie w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż produktów spożywczych (produkty zalecane, dozwolone i zabronione), konsystencję diety, techniki kulinarne. W medycynie pod nazwą dieta rozumie się dietę leczniczą,
dieta doświadczalna ? specjalnie skomponowane pożywienie wykorzystywane w badaniach żywieniowych, które mogą być prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych lub ludziach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta